VRIJHEIDSSOEP_BLIK-vrijstaand.png
Vrijheidsmaaltijdsoep3736FINALCredit_Oof
VRIJHEIDSSOEP_BLIK-vrijstaand.png

Chef-kok Yvette van Boven, wiens kookboeken in duizenden huishoudens op de keukentafel liggen, maakte het recept voor de Vrijheidssoep van 2021.

Recept Vrijheidssoep

Recept voor 4 personen

Vrijheidsmaaltijdsoep3891FINAL-credit_Oo

  • 60 ml olijfolie

  • 150 gram prei, in ringen

  • 2 knoflook, fijngehakt

  • 1 eetl. kerriepoeder

  • 300 gram bloemkoolrijst

  • 200 gram vastkokende aardappel, in blokjes

  • 1 blik (400ml) kokosmelk

  • 750 ml groentebouillon

  • 150 gram doperwten

  • 300 gram bladspinazie

  • 150 gram kleine broccoliroosjes

  • 3 bosui fijngesneden in ringetjes

  • Zeezout en versgemalen zwarte peper

  1. Verhit de olie in een grote pan en fruit daarin op middelhoog vuur de preiringen, knoflook en kerriepoeder, tot de prei glazig is en felgroen. 

  2. Roer de bloemkoolrijst en aardappelblokjes erdoor en zet ze even aan. 

  3. Blus af met de kokosmelk, breng aan de kook en giet de bouillon erbij. Laat de soep nu, zonder deksel, 20 minuten zacht koken tot de aardappel met een houten lepel langs de rand van de pan makkelijk te breken is. 

  4. De soep moet nu wat zijn ingedikt door de bloemkoolrijst en aardappelblokjes. Is hij nog te dun kook hem dan nog een minuut langer op hoog vuur in.

  5. Voeg dan de doperwten, bladspinazie en de broccoli toe en gaar die nog 6 minuten mee. Roer de bosui erdoor en breng de soep op smaak met zout en peper. 

  6. Maak zelf de soep af met een topping uit elke categorie, dan is hij extra lekker!

 

Vrijheidssoep met Rotterdamse twist

Manuela Tavares staat aan het roer van tokologisch restaurant COCO op de Hoogstraat in Rotterdam. Tokologisch staat voor Manuela's eigen combi van verschillende keukens: Caribisch, Aziatisch en Afrikaans. Met - natuurlijk - een snufje Rotterdams. Ze koopt haar verse ingrediënten in de toko's op de West-Kruiskade en Nieuwe Binnenweg. 

Portretfoto Manuela COCO door Naomi van
VRIJHEIDSSOEP_BLIK-vrijstaand.png

“Ik heb gekozen voor producten uit de toko, omdat deze verweven zijn met de Rotterdamse Food cultuur. Deze ingrediënten zijn niet meer weg te denken uit het Rotterdamse straatbeeld en de Rotterdamse keukens. Dat maakt het typisch Rotterdams tokologisch!” 

- Manuela Tavares (restaurant COCO)

Vrijheidssoep met cassaveballetjes.JPG

Wil je de soep een extra Rotterdamse twist geven?

Volg deze tips van Manuela:

Recept Rotterdamse cassaveballetjes  

voor 3-4 personen 

Ingrediënten

  • 1 blik Vrijheidssoep (of zelfgemaakt)

  • 500 gram Cassave 

  • 1 madame Jeanette

  • 1 rode ui

  • 1 lente-ui

  • 4 teentjes knoflook

  • 10 takjes koriander

  • 1 grote tomaat

  • Zout en peper

 

Nodig: frituurpan of een pan met olie

Stap 1: Begin met het ontzaden van de tomaat, snij deze vervolgens in kleine blokjes. Snijd de rode ui in blokjes en hak de teentjes knoflook fijn. Snijd de madame Jeanettes en koriander fijn, doe de helft bij de rode ui en knoflook. Houd de andere helft apart in een kom voor garnering. Snijd de lente-ui in ringen en voeg deze in de kom voor garnering. Vervolgens bak je de ui, knoflook, madame jeanette en koriander met wat olie licht op in een koekenpan, tot de ui glazig wordt. 

 

Stap 2: Schil de cassave en snij eventueel ook de dikke nerv in het midden van de knol. Snijd de cassave in plakken of blokjes. Ruim water in een pan doen, en het water aan de kook brengen. Eventueel snufje zout toevoegen.Voeg de cassave aan het kokende water toe en kook de cassave gedurende ongeveer 20 minuten op een zacht vuur. Giet het water af en stamp de cassave tot een gladde massa.

 

Stap 3: Doe de frituur aan op 180 graden. Warm de soep op in een pan. Voeg de cassave en de mix van ui, knoflook, koriander en madame jeanette samen. Voeg zout en peper toe en meng goed. Daarna draai je er balletjes van, van ongeveer 3 centimeter diameter. Frituur de balletjes in een paar minuutjes tot ze lichtbruin zijn.

 

Stap 4: Doe de inmiddels warme soep in soepkommen.
Plaats 3 a 4 balletjes in de soep.
Garneer af met madame jeanette, koriander en lente-ui.

 

Eet smakelijk!

 
©LAUPMAN-_DSC6336 (1).jpg

Eet mee

De Vrijheidssoep is het allerlekkerst als je deze samen met andere stadsgenoten eet. Daarom vinden we het belangrijk dat er manieren zijn om samen te eten. Zo kun je aanschuiven bij een buurtgenoot, online aanhaken bij het Vrijheidssoep-TV-programma of  door mee te doen met een Vrijheidsmaaltijd

Een blik Vrijheidssoep bestellen?

  • Bestel online uiterlijk 30 april 17.00 uur via onze online shop

  • Of k

    om op 1, 2 of 3 mei tussen 10.00 - 14.00 uur langs in onze Soep Shops bij Theater Zuidplein en Roodkapje (op=op). 

VRIJHEIDSSOEP_FEED_SQUARE0-vrijstaand.pn